Developed by JoomVision.com

Naar Turkije Naar Turkije

Oost-Turkije


Zou je Oost-Turkije willen zien? Maak dan een prachtige tour door het oosten van Turkije. Begin bij de grootste stad van het oosten, Trabzon. Trabzon heette vroeger Trebizonde, het is een stad gelegen in het noordoosten van Turkije, aan de zwarte zee. Trabzon is historisch gezien een belangrijke stad met interessante bezienswaardigheden. Zo is het historisch centrum van Trabzon vol met traditionele houten huisjes en middeleeuwse stenen bruggen. Een historische wijk die je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie in Trabzon is Ortasihar. De kerk Hagia Sophia in Trabzon is rijk aan prachtige reliƫfs en is gelegen aan de kust.

Ook mooi zijn de Panayia Chrysocephalos en de Sint Eugeniuskerk, beiden daterend uit de 13e eeuw. Het park Boztepe is een mooi park dat een indrukwekkend uitzicht biedt over de stad van Trabzon. Voor museumliefhebbers is er tot slot het Trabzon Museum, dat een etnografisch museum is met een grote collectie aan voornamelijk Byzantijnse overblijfselen. De Sumela Klooster verdient ook zeker een bezoek.

Ga dan vanuit Trabzon naar Erzurum. Dit is de grootste stad van Oost-Anatolie van Turkije en heeft iets meer dan 360 duizend inwoners. Erzurum heeft een rijke geschiedenis. Vroeger had Erzurum de naam Theodosipolis, vernoemd naar Theodosius, een Romeinse keizer. De stad is ongeveer rond de 5e eeuw gesticht, nadat de Byzantijnen dit gebied in handen hadden gekregen. In de 10e eeuw kwam het gebied in handen van de Ottomanen, waarna het de naam Erzen kreeg. Er kwam aanvulling op de naam door het woordje Rum erbij toe te voegen, zodat de naam Erzen al-Rum werd. De winters in Erzurum zijn erg streng, dus vermijd zeker de winter wanneer je een tour door Oost-Turkije maakt.

Vervolg je tour met een stop bij Kars. Deze stad ligt in het uiterste oosten, waar in het verleden veel Armenen woonden. Met een inwonersaantal van rond de 130 duizend is het een redelijk grote stad en is gelegen op een hoogte van bijna 1800 meter. Er bevindt zich een universiteit in de stad. Ook de geschiedenis van Kars is zeer interessant, omdat deze stad in de middeleeuwen tot het Armeense koninkrijk behoorde. Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft de stad Kars een grote rol gespeeld, bij de oorlog tussen de Turken en de Russen.

Verder naar het zuiden toe van Turkije bevindt zich de stad Van. Van is trots op zijn spectaculaire Hosap Kastee en de Akdamar Kerk. Deze kerk is nog prachtig bewaard gebleven met schitterend houtsnijwerk dat bewonderd kan worden. Andere steden die je tijdens je tour kunt bezoeken zijn Mardin en Diyarbakir. Mardin is bekend om zijn unieke architectuur en is gebouwd op de rotsen van een vulkaan. Mardin beschikt over en mooie citadel, die is gebouwd in de 10e eeuw door Hamdan.

Diyarbakir is een grote stad, voornamelijk bewoond door Koerden, met een inwonersaantal van bijna 800 duizend. Diyarbakir heeft de dicledam, dat een indrukwekkende stuwdam is gelegen vlakbij de stad. Diyarbakir beschikt over een zeer rijke geschiedenis. Al ten tijde van het Romeinse rijk was het een belangrijke stad. In de 16e eeuw werd Diyarbakir Turks en diende als een belangrijk administratief centrum tijdens de Ottomaanse periode.